‘Kırkambar Teke Yaylası' projesinin tanıtım toplantısı yapıldı

ANTALYA Kültürel Miras Derneği’nin (ANKA) geleneksel kırsal mimari mirasın korunmasına katkı sağlamak amacıyla hazırladığı ‘Kırkambar Teke Yaylası, Elmalı’da Geleneksel Tahıl Ambarları ve Arı Serenlerinin Belgelenmesi, Sayısallaştırılması ve Tanıtımı’ projesinin tanıtım toplantısı yapıldı. 

30 Temmuz 2021
 ‘Kırkambar Teke Yaylası' projesinin tanıtım toplantısı yapıldı

 
Elmalı Müzesi’nde yapılan tanıtım toplantısına, proje ortakları Elmalı Belediyesi Başkanı Halil Öztürk, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanı İsmail Oskay, Diskeles Synergie zum Kulturerbe des Anatolishen Mittelmeerraums Derneği Başkanı Dr. Banu Marksteiner ile projeye maddi destek sağlayan Avrupa Birliği hibe programı ‘Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog II’ yürütücüsü Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Neval Dişçioğlu katıldı.
Kısa adı ‘Kırkambar’ olan projenin tanıtım toplantısında konuşan Başkan Halil Öztürk, Elmalı Belediyesi’nin Avrupa Birliği ve UNESCO gibi uluslararası kurumların kırsal kültürel miras değerlerinin korunması, yaşatılması ve tanıtılarak turizm olanaklarının geliştirilmesine dönük çabalarına destek sözü verdiğini ifade etti. Elmalı ilçesinin kırsal turizm faaliyetlerinde yüzde 90’a yakın uyumlu olduğunu hatırlatan Başkan Öztürk, Kırkambar projesini sahip oldukları olanakları değerlendirmek için önemli bir fırsat olarak gördüklerini söyledi.
Elmalı ilçesinin doğal ve kültürel mirasının zenginliğine dikkati çeken Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtım Dairesi Başkanı İsmail Oskay, Kırkambar projesi ile elde edilecek bilgilerin yurt içinde ve yurt dışında tanıtımını yapacaklarını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Neval Dişçioğlu, 2021 yılında, ‘Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog II’ programının İtalya, İspanya, Almanya ve Türkiye’den 22 sivil toplum projesine hibe desteği verdiğini hatırlatarak, Kırkambar projesinin bunlardan birisi olduğunu ifade etti. Neval Dişçioğlu, 2021 hibe programının toplam tutarının 2 milyon 900 bin Euro olarak belirlendiğini kaydetti.
Diskeles Başkanı Dr. Banu Marksteiner, Kırkambar projesinin amaç ve hedefleri ile araştırma çıktılarının Antalya çevresinde yaptıkları arkeolojik araştırmalarla uyumlu olduğu için ortaklık teklifini kabul ettiklerini söyledi. Avusturyalı arkeologların Teke Yarımadası’nda yürüttüğü araştırmaların 19. yüzyılda başladığını hatırlatan  Marksteiner, Avrupa’nın ortak kültürel bir mirası olan Elmalı tahıl ambarlarının Avusturya’daki örneklere çok benzediğini söyledi.
ANKA Başkanı ve Kırkambar Projesi Koordinatörü Dr. Selda Baybo da Türkiye’de arı serenleri ve tahıl ambarlarının toplamı hakkında bilgi bulunmadığını belirtti. Bu bilgi eksikliğini gidermek için Elmalı’daki bal üreticileri ve tahıl ambarı sahipleri ile görüşeceklerini belirten Selda Baybo, 40 kadar arı sereni ve bin kadar tahıl ambarı için bilgi fişi hazırlayacaklarını ifade etti. Elmalı’da ‘kovanlık’ olarak adlandırılan arı serenleriyle tahıl ambarlarının Avrupa’daki kırsal mimarlık mirası örnekleri gibi yeniden işlevlendirilerek kullanılabileceğini hatırlatan Dr. Selda Baybo, bir yıl içinde yapılacak çalışmaları şöyle açıkladı:
“Elmalı’nın köylerindeki kovanlık ve tahıl ambarlarının bulunduğu yerler, yapım tarihleri, inşa teknikleri ve kullanım amaçları listelenecek ve fotoğrafları çekilerek belgelenecektir. Her bir kovanlık için bir kimlik kartı çıkartılarak yapı sahiplerine teslim edilecektir. Kovanlık ve tahıl ambarı örneklerinin kimlik bilgileri, Türkçe ve Almanca dillerinde bir web sitesinde yayınlanacaktır. Bu yayın sayesinde Elmalı ilçesinin kovanlık ve tahıl ambarı örnekleri dünyada ‘yayla turizmi’, ‘alternative kırsal turizm’ ya da ‘eko kültür turizmi’ olarak adlandırılan alanlarda gerçekleştirilecek çalışmalar için bir temel oluşturacaktır.”
Bir yıl kadar sürede tamamlanacak Kırkambar projesi kapsamında, kovanlık ve tahıl ambarlarının kıymeti hakkında farkındalığı yaygınlaştırmak amacıyla Elmalı’daki ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileriyle fotoğraf ve resim atölyesi gerçekleştirecek. Elmalı’dan bir tahıl ambarı, Kırkambar projesi bitimine kadar Antalya’daki Karaalioğlu Parkı’nda sergilenecek ve Antalya’ya gelen ziyaretçilere tanıtımı yapılacak.
Kırkambar projesi tanıtım toplantısının sonunda Elmalı’nın Gilevgi Mahallesi’ndeki tahıl ambarları ziyaret edildi. Tahıl ambarları üzerine tez çalışması gerçekleştiren araştırmacı Naciye Küçük ve mahalle sakini Ömer Karahan, Gilevgi’deki tahıl ambarlarının mimari özellikleri ve kullanım fonksiyonları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.