Hasan Subaşı; “TSK’da En Fazla Şehit Veren Uzman Çavuşlar Unutulmuş”

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, uzman çavuşların sorunlarını soru önergesi ile Meclise taşıdı. 

11 Ocak 2023
Hasan Subaşı;  “TSK’da En Fazla Şehit Veren Uzman Çavuşlar Unutulmuş”

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Ülkemizin gözbebeği Türk Silahlı Kuvvetlerinin her kademesinde görev yapan Uzman Çavuşların özlük hakları ile ilgili yaşadıkları sorunlar göz ardı edilemeyecek boyutlara ulaştığını belirterek, “ TSK’nin en fazla şehit ve gazi veren Uzman Çavuşların özlük hakları neredeyse yok, güvenceleri yok sözleşmeli çalışıyorlar, kurs hakkı ve ödül yönetmeliği bulunmamaktadır. Statüsü neredeyse ödüllerden hiç faydalanamamaktadır” dedi.

Mili Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından cevaplandırılması istemi ile TBMM Başkanlığı’na konu ile ilgili soru önergesi veren Subaşı, 3269 Sayılı Uzman Erbaş kanuna tabii uzman çavuşlar (uzman erbaş) sözleşmeli olarak çalışmakta olduklarını hatırlatarak, “Bu sözleşmeleri 1 yıldan 5 yıla kadar yapılmaktadır. Göreve alınma sebepleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlık arz eden teknik ve kritik kadro görev yerlerinde görev yapması amaçlanan uzman çavuşların meslekte ilerleme, mesleğini geliştirme ve gerçek anlamda uzmanlaşmalarına bu sözleşmeli çalışma modeli engel olmaktadır’ dedi. 

Şehitlik mertebesinde ilk sıradalar

Uzmanlar Federasyonu Antalya İl Başkanı Cengiz Keskin ile yaptıkları görüşmede Uzman Çavuşların sorularını ele aldıklarını dile getiren Hasan Subaşı, Başkan Keskin’in belirledikleri sorunları şöyle sıraladı:

“TSK’nın en fazla şehit ve gazi veren Uzman Çavuşların kurs hakkı ve ödül yönetmeliği bulunmamaktadır. Statüsü neredeyse ödüllerden hiç faydalanamamaktadır. Adi malul emekli olan Uzman Çavuşların düşük maaş mağduriyeti yaşayan personel ve ailesinin yaşam şartlarının kolaylaştırılması şehit ve gazilere tanınan kamu hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkının verilmesi elzemdir. Sözleşme ile görev yaptıklarından dolayı herhangi bir kanun ve yönetmeliğe dayanmadan sözleşme fesihleri yapılıyor, bu yüzde mesleki güvence, kadro istiyorlar.

2011 Şubat ayında yürürlüğe giren 6011 Sayılı yasada “Kalkınmada öncelikli bölgeye atanan tüm memurlara ayrıca 2 yılda 1 kademe ilerlemesi daha verilir” ibaresine rağmen uzman çavuşlar bu maddeden yararlanamamaktadır”

Her işe koşuyor ama özlük hakları yok, kadroları yok

Subaşı, Başkan Cengiz Keskin’in TSK’da görev yapan uzman çavuşlara erlerin işleri ve üstlerin şahsi işleri yaptırıldığını, sözleşmeli çalıştıkları, psikolojik baskı ve mobing uygulandığını, 24/24 sistemine göre nöbet tuttuklarını ifade ettiğini belirterek, diğer sorunları da şöyle dile getirdi:

  1. Sözleşme ile görev yaptıklarından dolayı herhangi bir kanun ve yönetmeliğe dayanmadan sözleşme fesihleri yapılıyor, bu yüzde mesleki güvence, kadro istiyorlar
  2. 13.2.2011 tarihli resmi gazetenin 6111 sayılı kanunun 100 numaralı maddesiyle (64. maddeye eklendi) kalkınmada öncelikli bölgeye atanan tüm memurlara ayrıca 2 yılda 1 kademe ilerlemesi daha verilir. Bu maddeden uzman çavuşlar yararlanamıyor
  3. Uzman Çavuşlar görev yaparken almış olduğu kıdem işaretleri rütbeden sayılmamaktadır kıdem işaretlerinin rütbe olarak verilmesini ve rütbe yetki ve sorumluluklarının belirlenmesini istiyorlar.
  4. En zor şartlarda görev yapan uzman çavuşların, bir yıl içerisinde 90 gün hava değişimi alması sözleşme feshi için yeterli ve haklı gerekçe kabul ediliyor. Sağlık özlük haklarına ilişkin şartlarının subay ve astsubaylarda olduğu gibi düzenlenmesini istiyorlar.
  5. TSK’da sayısı en fazla olan sınıf olmalarına rağmen lojman yüzdeleri en az olan % (15) grupta yer alıyorlar. Özellikle doğuda kışlalarda ve emniyetsiz ortamlarda oturmak zorunda olup evinden işine gitmek için hain pusuları aşmak zorunda kalan Uzman Çavuşlar lojman yüzdelerinin artırılmasını istiyorlar.
  6. Profesyonelleşen ordumuzda Uzman Çavuşlar için okul açılmasını ve daha profesyonelce eğitim alarak mesleğine başlamak istiyorlar. Uzman çavuşların görev sorumluklarını tam olarak belirleyen yönerge ve yönetmelik yoktur. 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun düzenlenmesini ve açıklayıcı görev yönetmeliklerinin çıkarılmasını istiyorlar.
  7. TSK’da görev yapan uzman çavuşlara erlerin işleri ve üstlerin şahsi işleri yaptırıldığını, psikolojik baskı ve mobing uygulandığını, 24/24 sistemine göre nöbet tuttuklarını ifade ediyorlar. Bu konularda düzenleme yapılmasını talep ediyorlar.
  8. TSK’nın en fazla şehit ve gazi veren Uzman Çavuşların kurs hakkı ve ödül yönetmeliği bulunmamaktadır. statüsü neredeyse ödüllerden hiç faydalanamamaktadır. Adi malul emekli olan Uzman Çavuşların düşük maaş mağduriyeti yaşayan personel ve ailesinin yaşam şartlarının kolaylaştırılması şehit ve gazilere tanınan kamu hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkının verilmesi elzemdir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinde uzman çavuşların hizmet eri gibi görülmesinin çok eskilerde kaldığını dile getiren Subaşı, uzman çavuşların özlük haklarının iyileştirilmesini talep ederek, Milli Savunma Bakanı Akar’a şu soruları yöneltti;

  1. Uzman Çavuşların sorunlarının çözümü ve özlük haklarının iyileştirilmesi hakkında Bakanlığını nezdinde yapılan ne gibi çalışmalar vardır?

 

  1. Uzman Çavuşların görev ve yetkilerini belirleyen 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunun uygulanmasına ilişkin detaylı yönetmelik ve düzenlemeler Bakanlığınızca ne zaman çıkarılacaktır?

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.