HUKUK DANIŞMANI KÖKSAL SELÇUK KALEMİNDEN ÖNEMLİ BİLGİ… KAFA KARIŞTIRAN TEBLİGAT KAĞITLARI

 

24 Nisan 2023
HUKUK DANIŞMANI KÖKSAL SELÇUK KALEMİNDEN ÖNEMLİ BİLGİ… KAFA KARIŞTIRAN TEBLİGAT KAĞITLARI

Muhtara Yapılan Tebligat İşten döndüğünüzde kapıda postanenin haber verme kâğıdını buldunuz. Mahkemeden evrak gelmiş ama muhtara verilmiş, bu tebligat geçerli mi?

Tabii ki geçerli!

Mahkeme, savcılık, icra müdürlüğü gibi resmi kurum ve kuruluşlar tarafından gönderilen tebligatlarda, ya da trafik cezalarında posta geldiğinde adreste kimsenin olmaması halinde, postacı kapıya haber verme kâğıdı yapıştırır, evrakı da mahalle muhtarına bırakır.

Bu tebligatlar geçerlidir.

Çünkü 7201 sayılı Tebligat Kanunu 21 inci maddesi uyarınca, haber verme kâğıdının kapıya yapıştırıldığı tarih tebliğ tarihi olarak kabul edilmektedir. Bu ne demektir hemen açıklayalım: O tebligatın yapılmasının tüm sonuçları doğar.

Savunma yapma, cevap verme, ödeme, itiraz etme süreleriniz başlar. Bu süreler genelde 3 gün, 5 gün,1 hafta, 10 gün, 2 hafta gibi kısacık sürelerdir, hele ki bu pandemi döneminde hızla, pek anlamadan geçer! Haber verme kâğıdını kapınızda bulduğunuz anda derhal gidip evrakınızı alın ve avukatınıza haber verin. Tebliğ Almak İstemiyorum Derseniz De Muhtara Bırakılır Aynı madde, muhatabın tebliğ almak istemiyorum demesinde de geçerli. Bir nevi “korkunun ecele faydası yok” diyor kanun. Tebliğ almazsanız, muhtar alır ve geçerli sayarım diyor. Bir tebligatın almazda dikkat etmezseniz maddi ve manevi olarak büyük zarar görebilirsiniz örneğin piyasa bazı dolandırıcılık olayları var hukuk da biz buna ilamsız takip diyoruz hakkınızda alacak davası açılmış olabilir. İlamsız takiplerde 7 gün süresi vardır itiraz süresini kaçırırsınız başınıza büyük bela alabilirsiniz neyiniz varsa haciz yapılabilir böyle bir durumda hemen bir hukukçu destek alın hakkınızı arayın. Bir tebligat adamın hayatını karartabilir örneğin ceza davasında 5 yıl ceza aldınız ve yapılan tebligattan haberiniz olmadı ve yasal süreyi kaçırdınız tebligat yasal olan adresinize yapılmış ise hüküm kesinleşir hâlbuki bu gelen tebligattan haberdar olunsaydı yasal itiraz haklarınızı kurmuş olsaydınız belki de verilen karar itiraz sonucu lehinize sonuç doğuracaktı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.