BURSA'NIN GÖZBEBEĞİ MİSİ

 

22 Mayıs 2023
BURSA'NIN GÖZBEBEĞİ MİSİ

Osmanlı mimarisini yansıtan Misi, 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilmiş koruma altına alınmış Bursa ’nın en köklü tarih kokan köylerinden bir tanesidir. Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından gerçekleştirilen restorasyonlarla Tarihi yapılar doğallığını korumaktadır.

Peki, Misi köyü nerede, hangi il içerisinde yer alıyor?
Bursa il sınırları içerisinde merkeze sadece bir kaç kilometre metre mesafede yer alan Misi Köyü, 2000 yıllık tarihi kültürel bir geçmişe sahiptir. Gümüştepe Mahallesi adıyla Nilüfer İlçesi’ne bağlanan Misi Köyü’nün çok eski bir yerleşim yeri olduğu tahmin edilmektedir.

Misi Köyü ’nün ilk adı Mysia olduğu tarihçiler tarafından sanılmaktadır. Tarihçiler Milattan sonra 183 yılında Alex adlı bir keşiş ‘in seksen beş kişilik bir mahiyetiyle Hıristiyanların öncüleri olarak İnkaya ve Misi köylerine yerleştiklerini, “konsül” ün toplanarak İncil tartışması yapıldığını tarihi kayıtlarda mevcut olduğunu belirtmektedir. Bugün kalıntılarına rastlanılan manastır civarında İncil’in bir nüshasının bu bölgede gömülü olduğuna halk tarafından inanılmaktadır.

Bu kalıntılar dolayısıyla Hıristiyanlar için büyük önem taşımaktadır. Merkeze 12 km uzaklığı bulunan ve ziyaret edenleri doğa güzelliği ve doğallığıyla kendine hayran bırakan Misi Köyü asma yaprağı, misket üzümü, pekmezi ve şarabıyla çok ünlüdür.

“Misi Şarapları” yalnızca bu yörede yetişen ve özel bir aroması olan misket üzümünden imal edilmektedir. Ayrıca bu üzümlerle yapılan pekmezin de oldukça sağlıklı olduğu bilinmektedir.
Gümüştepe Mahallesi ’nin şarap dışındaki gelir kaynağı ise dere kenarında doğayla iç içe oluşturulan kafe et mangal tarzı mekanlar bulunmaktadır. Bursalıların ve Turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri hafta sonları kahvaltı dere içerisine kurulan masalarda Aileleriyle kahvaltı yapan misafirlerini ağırlamaktadırlar.

Doğayla baş başa su, kuş, esen rüzgarın ağaçlarda oluşturduğu seslerin ahengiyle adeta misafirlerine meditasyon uygulamaktadır. Misi Köyü ’nün misafirler ve gelen Turistler tarafından en fazla ilgi gösterilen gözde mekanı Gümüş Vadi dir. Doğallığı ve sunduğu hizmetlerle müşterilerinin damak zevkine en iyi hitap eden mekanlardan biri olma başarısını sürdürmektedir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.