YAŞ İLERLEDİKÇE HASTALIK DAHA AĞIR SEYREDİYOR

"Kızamık vakalarında korkutan artış! Korunmanın tek yolu: Kızamık aşısı" 

26 Haziran 2023
YAŞ İLERLEDİKÇE HASTALIK DAHA AĞIR SEYREDİYOR

Son zamanlarda hızla artan kızamık vakalarına karşı uzmanlar uyarıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, son derece bulaşıcı, ciddi bir viral hastalık olan kızamıktan korunmanın tek yolu aşıdan geçiyor.

Aşı 1963 yılında piyasaya sürülmeden ve yaygın aşılama başlamadan önce, büyük salgınlar yaşanıyor ve her yıl tahminen 2.6 milyon kişi hayatını kaybediyordu.

Kızamığa paramiksovirüs ailesinden bir virüs neden oluyor ve doğrudan temas ve hava yoluyla geçiyor. Virüs solunum yollarını enfekte ediyor, ardından vücuda yayılarak ciddi hastalıklara, komplikasyonlara ve hatta ölüme neden oluyor.

HER YASTA AŞI YAPILABİLİR

Aşısı olmayan herkesin her yaşta aşılanabileceğini söyleyen Dr. Şirin, "Aşı olup olmadığını bilmeyen kişiler de yeniden iki doz aşı yaptırabilir. Hamilelere ve hamile kalmayı planlayanlara aşı yapamayız; çünkü bu aşılar canlı aşılardır. Aşı olan kişilere de en az 3 ay geçtikten sonra hamile kalması önerilir. Kemoterapi, radyoterapi gören kanser hastaları veya AIDS gibi bağışıklık sistemi zayıf kişilere de canlı aşılar yapılamaz" dedi.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.