DEPREM BÖLGELERİNDE YARALARI SARMA MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR

 

29 Temmuz 2023
DEPREM BÖLGELERİNDE YARALARI SARMA MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Depremden etkilenen 11 vilayetimizde 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 351 tutuklama gerçekleşti. Deprem bölgesinde 118 müteahhit, 192 yapı sorumlusu, 23 yapı sahibi ceza soruşturması kapsamında tutuklu durumda" dedi.

Adalet Bakanı Tunç, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin merkez üssü olan Kahramanmaraş’ta çeşitli temaslarda bulundu. Valilik ziyareti sonrasında açıklama yapan Bakan Tunç, depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.


Adalet Bakanlığı olarak deprem sonrasında 473 milyon 819 bin lira bölgeye harcama gerçekleştirildiğini söyleyen Bakan Tunç, depremin ardından yargıda sürelerin durdurulduğunu, adliye hizmetlerinin sürdürülmesi için bölgeye geçici konteynerler gönderildiğini de hatırlattı.

YARALARI SARMA MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR
 

Depremin yaralarının sarılması mücadelesinin sürdüğünü ifade eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bakanların deprem bölgesine ziyaretlerde bulunduğunu söyledi.
 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının konut çalışmalarının sürdüğünü aktaran Bakan Tunç, deprem sonrası Adalet Bakanlığınca kriz merkezi oluşturulduğunu belirtti.
 

Adalet Bakanı Tunç, depremin ardından yargıda sürelerin durdurulduğunu, adliye hizmetlerinin sürdürülmesi için bölgeye geçici konteynerler gönderildiğini de hatırlattı.
 

473 MİLYON 819 BİN LİRA HARCAMA YAPTIK

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Ekibinin (CEKUT) Kahramanmaraş'ta 41 vatandaşı enkazdan kurtardığını söyleyen Bakan Tunç, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:
 

"Deprem sonrasında süratli bir şekilde hasar tespiti ve delil toplama çalışmaları başlamıştı. Bu anlamda 11 vilayetimize 984 bilirkişi görevlendirilmişti. Bu bilirkişiler mimarlardan, mühendislerden, teknik elemanlardan oluşuyordu. Bunlar binalardan karot, demir örnekleri alarak ilgili delilleri topladılar ve bilirkişi incelemesi için gerekli yerlere savcılarımızın kontrolünde ulaştırdılar.

Bine yakın hakim ve savcımızı deprem sonrasında, ilk haftalarda bölgeye değişik illerimizden görevlendirmiştik. 518 adli tıp personeli de bölgede DNA, kimlik tespit ile ilgili çalışmalarını sürdürmüşlerdi. Adalet Bakanlığı olarak 7 bin 500 civarında personelimizi deprem bölgesine göndermiştik."


Bakan Tunç, deprem bölgesinde 15 adliyenin ağır hasarlı olduğunu, 49 adliyenin ise orta ve az hasar aldığını dile getirdi. Ağır hasarlı binaların yerine yenilerinin yapılması için süreçlerin başlatıldığını ifade eden Tunç, az hasarlı binaların, tadilatların ardından yeniden hizmete alındığını bildirdi.
 

Adalet Bakanı Tunç, "2023 Ek Yatırım Programı'na aldığımız Hatay Samandağ, Şanlıurfa Birecik, Suruç, Adana Karataş adliyelerimiz var. Malatya Adliye binamızın yapım ihalesini 24 Ağustos'ta gerçekleştiriyoruz. Diğer yerlerde de yapım ve ihale süreçleri devam ediyor. Bakanlık olarak deprem sonrasında 473 milyon 819 bin lira bölgeye harcama gerçekleştirdik" diye konuştu.


351 TUTUKLAMA GERÇEKLEŞTİ

Deprem bölgesinde 131 yeni mahkemenin, 4 istinaf mahkemesinin kurulduğunu bildiren Tunç, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun kararnamesiyle bölgeye yeni hakim ve savcıların atandığını aktardı.
 

Depremin ilk anından itibaren 11 ilde ceza soruşturmalarının başlatıldığını hatırlatan Bakan Tunç, şunları kaydetti:
 

"Toplamda 11 vilayetimizde, deprem bölgesinde 1757 şüpheli hakkında işlem yapıldı, 351 tutuklama gerçekleşti. Kahramanmaraş'ta 412 şüpheliyle ilgili işlem yapıldı, 82 tutuklu söz konusu. Deprem bölgesinde toplam adli kontrol kararı verilen 642, Kahramanmaraş'ta 150. Toplamda diğer tedbir kararlarının sayısı 764, Kahramanmaraş'ta ise 180. Kahramanmaraş'ta 82 tutukludan 15'i müteahhit, 65'i yapı sorumlusu, 2'si yapı sahibi. Deprem bölgesinde 118 müteahhit, 192 yapı sorumlusu, 23 yapı sahibi ceza soruşturması kapsamında tutuklu durumdalar. Cumhuriyet savcılıklarımız titizlikle soruşturmaları takip ediyor.

Toplanan deliller ışığında bilirkişi incelemesine gönderilen dosyalar var. Bu bilirkişi incelemelerindeki kusur durumuna göre tutukluluk durumları da gözden geçirilmeye devam ediliyor."

 

 

 

Antalya Haberleri | Sondakikaantalya.com | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | Son Dakika Antalya | Antalya Haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.