Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy duyurdu! Günübirlik kiralamalara özel mevzuat geliyor

 

31 Temmuz 2023
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy duyurdu! Günübirlik kiralamalara özel mevzuat geliyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günübirlik kiralanan evlere yönelik bakanlık tarafından yeni bir çalışma yapıldığını bildirdi. Turizmde ilk 6 ayda elde edilen sonuçların değerlendirildiği toplantıda açıklamalarda bulunan Bakan Ersoy, "Bu evlere sertifika zorunluluğu getireceğiz, Bakanlığa yapılacak başvuru ile bu belge alınabilecek.

Ayrıca, otellerde olduğu gibi bu evlerde konaklayan kişilerin bilgileri de ilgili kurumlar ile paylaşılacak. Elde edilen gelirin de vergisinin ödeneceği bir sistem olacak" dedi. Bakanlık olarak bu tip kiralamalara karşı olmadıklarını vurgulayan Bakan Ersoy, "Dünyadaki gibi biz de bunu kayıt altına almayı hedefliyoruz. Bu konudaki ilgili mevzuat çalışması yıl sonunda tamamlanacak" bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin turizm geliri, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.1 artarak 12 milyar 975 milyon 307 bin dolar oldu.

Turizmde ilk 6 aylık rakamları İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ocak-Haziran döneminde turizm gelirlerini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artarak 21 milyar 734 milyon dolara çıktığını bildirdi.

Verilen bilgiye göre, yılın ilk yarısında ziyaretçi sayısında ise yüzde 17.5 oranında artış yaşandı ve 22 milyon 945 bin kişi Türkiye'yi ziyaret etti.

Yılın ilk 6 ayında ortalama kalış süresinde ise yüzde 5.7 azalma meydana geldi. Buna göre, 2022'nin ilk 6 ayında ortalama kalış süresi 10.5 gece iken, bu rakam 2023'ün ilk 6 ayında ise 9.9 gece olarak ölçüldü.

Bu dönemde kalış süresindeki gerilemeye rağmen kişi başı gecelik harcamadaki artış ise dikkat çekti. Ocak-Haziran döneminde kişi başı gecelik harcama yüzde 11.9 arttı ve 99.9 dolara çıktı.

Bakan Ersoy, ilk 6 aylık rakamların açıklandığı toplantıda turizmdeki güncel gelişmeler hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye tarihinde yılın ilk 6 ayında en yoğun turist girişi ve en çok turizm geliri elde edildiğini vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "İlk yarıda rekor kırdık ikinci yarıda da rekor kıracağız gibi görünüyor. Bu sonuçların deprem ve seçim sürecinin etkilerine rağmen elde edilmesi önemli.

Bu yıl için turizm gelirlerinde 56 milyar dolarlık bir hedef koymuştuk, bu yüzde 20.5 oranında artışa tekabül ediyor. Fakat, ilk 6 ayda beklentilerin ötesinde bir gelir artışı elde edildi. Bizim için kişi başı gelirden çok, kişi başı gecelik gelir daha önemli. 2017’de kişi başı gecelik gelir 62 dolara kadar düşmüştü, bu rakam artık 100 dolar seviyesine geldi" dedi.

GÜNÜBİRLİK KİRALAMAYA ÖZEL MEVZUAT

Günübirlik kiralanan evlere yönelik bakanlık tarafından yeni bir çalışma yapıldığını da aktaran Bakan Ersoy, "Bu evlere sertifika zorunluluğu getireceğiz, Bakanlığa yapılacak başvuru ile bu belge alınacak. Ayrıca, otellerde olduğu gibi bu evlerde konaklayan kişilerin bilgileri de ilgili kurumlar ile paylaşılacak. Elde edilen gelirin de vergisinin ödeneceği bir sistem olacak" dedi.

Bakanlık olarak bu tip kiralamalara karşı olmadıklarını kaydeden Ersoy, "Dünyadaki gibi bunu kayıt altına almayı hedefliyoruz. Bu konudaki ilgili mevzuat çalışması yıl sonunda tamamlanacak" ifadelerini kullandı.

'ÜST SEGMENT OTELLERDE DOLULUK ORANI AZALDI'

Üst segment otellerde doluluk oranlarının beklentilerin altında kaldığına da değinen Bakan Ersoy, "Bunda deprem sürecinin erken rezervasyon dönemine denk gelmesi, iklim değişikliği, Rusların ve Ukraynalıların konut sahibi olarak bu konutları kiralamaya başlaması, yurt dışı piyasalardaki resesyon ve alım gücünün azalması etkili oldu. Tüm bunlar kalma sürelerini azalttı ve üst segment otellerdeki doluluk oranlarına olumsuz yansıdı" şeklinde konuştu.

Bu durumu tersine çevirmek için çalışmalar yapıldığını kaydeden Ersoy, "Önceliğimiz pazar çeşitliliği, farklı kaynak pazarlar ve ürün çeşitlendirmesi çalışmaları yapıyoruz. Son yıllarda 200 farklı ülkede Türkiye'nin tanıtımı yapılıyor. THY ile birlikte uzak destinasyonlara yöneliyoruz. Asya ve Amerika ülkelerinden turist getirmek üzere çalışmalara başladık" dedi.

 

 

KAYNAK: HABERTURK

 

 

 

Antalya Haberleri | Sondakikaantalya.com | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | Son Dakika Antalya | Antalya Haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.