Mahallesinde 36 milletten insan yaşıyor, tercümansız sokağa çıkamıyor

 

07 Eylul 2023
Mahallesinde 36 milletten insan yaşıyor, tercümansız sokağa çıkamıyor

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde denize sıfır konumu ile dikkat çeken Liman Mahallesi, yerleşik yabancıların akınına uğradı. 20 bin nüfusa sahip mahallede 36 farklı milletten 4 bine yakın yerleşik yabancı yaşıyor. Herkesin huzur içerisinde yaşadığı mahallede 6 dönemdir muhtarlık yapan Mahir Bölük, yanına tercüman almadan sokağa çıkamıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 31 Aralık 2022 sonu itibarıyla Türkiye’nin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, Antalya’nın yeni nüfusu 68 bin 172 artışla 2 milyon 688 bin 4’e yükseldi. Kentte yabancı nüfus ise 35 bin 541 kişi artışla 172 bin 487’ye çıktı. Yılda 15 milyona yakın turist ağırlayan Antalya’da yerleşik yabancı nüfusu Rusya ve Ukrayna savaşının ardından tırmanışa geçti. Kentin en fazla öne çıkan ilçeleri ise Muratpaşa ve Konyaaltı oldu. Konyaaltı ilçesindeki Liman Mahallesi ise 4 bine yakın yabancı nüfusuyla diğer mahallelerin önüne geçti.

Mahallesinde 36 milletten insan yaşıyor, tercümansız sokağa çıkamıyor

“Benim bin 680 seçmenim vardı, şu anda 10 bini aştık”

36 milletten insanın yaşadığı Liman Mahallesi Muhtarı Mahir Bölük, yanına tercüman almadan adeta sokağa çıkamaz oldu. Mahallede en çok yaşayan yerleşik yabancıların ise Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Irak, Filistin, İngiltere’den olduğu öğrenildi. Diğer taraftan mahallede 2014 yılında Konyaaltı Belediyesi’nce Rusların geleneksel oyuncak bebeği matruşkaların bulunduğu park da hizmete açıldı.

Mahallede 6 dönemdir muhtarlık yapan Mahir Bölük, “Mahallemizin şehir merkezine uzaklığı 10 kilometredir. Eğitim öğretim seviyesi yüksek, ekonomik seviyesi iyidir. Bizim mahallemizde yaşayanların sosyal anlamda çok fazla bir şeye ihtiyacı yok. Sağlık ocağımız, parkımız, pazar alanımız var. İnşaat çalışmalarının ardından her ay mahallemize adeta bir köy taşınıyor. Benim bin 680 seçmenim vardı, şu anda 10 bini aştık. Nüfusumuz 20 binin üzerine çıktı” dedi.

Mahallesinde 36 milletten insan yaşıyor, tercümansız sokağa çıkamıyor

“Mahallemdeki tercüman arkadaşlarımdan yardım istiyorum”

Mahallede 36 milletten insan yaşadığını belirten Bölük, “Ukrayna, Rusya bölgesinin tamamından, Türkiye Cumhuriyetleri’nden, İran, Suriye, Filistin, Irak başta olmak üzere çok sayıda ülkeden vatandaş var. Mahallemize gelen yabancılarımız Türkçe öğreniyorlar. Ben zaman zaman mahallemdeki tercüman arkadaşlarımdan yardım istiyorum, onlar gelerek bana yardımcı oluyorlar. Konyaaltı ilçemiz şehrimizin gerdanlığıdır. Burada yaşayan herkes çok mutlu. Ben onlara, onlar bana alıştı. Burada insanlarımızın hepsi birbirleri ile kaynaşıyor. Asayiş olaylarının Antalya’dan en az olduğu mahallelerden bir tanesidir. 36 millet var, burası güvenilir bir mahalledir. Bir dönem daha muhtarlık yapmak isterim” diye konuştu.

“Sokakta çok farklı milletten insan görüyorum”

Mahallede yaşamayı çok sevdiğini belirten Aleyna Sevim, ”15 yıl önce Ukrayna’dan taşındım. Burada yaşamaktan mutluyum. Mahallemizde 36 milletin yaşadığını biliyorum, sokakta çok farklı milletten insan görüyorum. Hepimiz burada yaşamayı seviyoruz” dedi.

Mahallesinde 36 milletten insan yaşıyor, tercümansız sokağa çıkamıyor

“Burada çok sayıda milletten insan yaşıyor, herkes bir aile olmuş”

3 yıldır mahallede yaşayan ve 9 dili ile tercümanlık yapan Neşe Heveş, “Ben Kars kökenliyim, ama seneler önce Kazakistan’a taşınmışız. Oradan da buraya geldik. Bu mahallede olmaktan mutluyum. Çok güzel bir mahalle, burası Antalya’nın en güzel yeridir. Güllük gülistanlık bir yerdir. Burada çok sayıda milletten insan yaşıyor, herkes bir aile olmuş” ifadelerini kullandı.

Diğer yerleşik yabancılar da mahallede yaşamaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek, huzur içerisinde yaşadıklarını söylediler.

 

 

 

KAYNAK İHA

 

 

 

Antalya Haberleri | Sondakika antalya haber| Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | Son Dakika Antalya | Antalya Haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.