750 bin lira hibe müjdesi ! Başvurular şartları haberimizde

Bakanlık, hibe ve kredi tutarlarını artırdığını duyurdu. 

14 Ekim 2023
750 bin lira hibe müjdesi ! Başvurular şartları haberimizde

Bakanlık tarafından 750 bin lira karşılıksız hibe desteği verilecek. Ayrıca 3 bağımsız bölüme kadar da 750’şer bin lira faizsiz kredi sağlanacak. Bakanlık, hibe ve kredi tutarlarını artırdığını duyurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem bölgesinde başlatılan ‘yerinde dönüşüm’ kampanyası ile verilecek hibe ve kredi tutarlarını artırdığını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, yıkılan veya hasar gören evinin yerine ev yaptıracak depremzedeye 750 bin lira karşılıksız hibe desteği verilecek. Söz konusu kişilere ayrıca 3 bağımsız bölüme kadar da 750’şer bin lira faizsiz 2 yıl ödemesiz 10 yıl vadeli kredi sağlanacak.

Konut yaptıracaklara yapı denetim ve jeoloji raporları için 40 bin lira hibe verilecek. Yıkılan evinin yerine yenisini yaptırması mümkün olmayıp aynı kent sınırları içerisinde konut yaptıracak depremzedeler de desteklerden yararlandırılacak. Konutla birlikte ahırı yıkılanlara verilecek kredi miktarı da 1 milyon liraya çıktı.

Hibe ve kredi tutarları arttırıldı

Bakanlık, konutlar için verilecek 500 bin TL hibe desteğini 750 bin TL’ye, 500 bin TL kredi desteğini de 750 bin TL’ye çıkardığını duyurdu. İşyerleri için verilecek 250 bin TL hibe ve 250 bin TL kredi tutarları da 400 biner TL’ye yükseltildi. Köy evleri için de 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi sağlanacak.

Bu kapsamda konut için toplamda 1.5 milyon TL, işyerleri için 800 bin lira hibe ve kredi desteği sağlanacak. Hasarlı ev satın alanlar da desteklerden yararlanabilecek.

Nakit yerine inşaat malzemesi seçeneği

Hibe ve kredilerden ev, ahır ve işyeri yıkılanlar ile orta ve üzeri hasar alanlar, yapıların bulunduğu yerde yaptırılması halinde yararlanacak. Ölen hak sahibinin hibe ve kredi desteğini mirasçılar kullanacak. Hibe tek konut, kredi en fazla 3 konut için olacak.

Hibe desteği inşaat malzemesi şeklinde ayni yardım olarak da alabilecek. Başvurular inşaat ruhsatı alımından itibaren bir yıl içinde yapılabilecek. Hibenin yüzde 10’u peşin, kalanı inşaat ilerleme seviyesine göre ödenecek, ödemeler de müteahhide yapılacak.

Depremzedelerin başvuru şartları

Depremzedelerin hibe ve kredi desteğinden yararlanabilmeleri için bazı şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Bu şartlar şöyle:

Deprem tarihi itibarıyla tapuda kayıtlı olmak
Deprem tarihi itibarıyla konutun veya işyerinin sahibi olmak
Deprem tarihi itibarıyla konutun veya işyerinin kullanıcısı olmak
Deprem tarihi itibarıyla konutun veya işyerinin vergi mükellefi olmak
Deprem tarihi itibarıyla konutun veya işyerinin sigortalı olmak
Deprem tarihi itibarıyla konutun veya işyerinin imar planına uygun olmak
Deprem tarihi itibarıyla konutun veya işyerinin ruhsatlı olmak
Deprem tarihi itibarıyla konutun veya işyerinin deprem risk raporu almak

Bakanlık, depremzedelere hibe ve kredi desteği vermek için bölgede kurulan ofislerde başvuruları kabul ediyor.

Başvuru için gerekli belgeler ise şunlar:

Nüfus cüzdanı fotokopisi
Tapu fotokopisi
Vergi levhası fotokopisi
Sigorta poliçesi fotokopisi
İmar planı fotokopisi
Yapı ruhsatı fotokopisi
Deprem risk raporu fotokopisi

 

 

 

Antalya Haberleri | Sondakika antalya haber| Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | Son Dakika Antalya | Antalya Haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.