ANTALYA BİLİMFEST’TE GENÇLERE ‘YENİ SİVİL HAVACILIK MODELİ’ ANLATILDI

Antalya Bilim Festivali’nde gençlere sivil havacılığı anlatan Yüksek Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof.Dr. Kemal Yüksek, yeni geliştirilen ‘Sivil Havacılık Modeli’ ile her ülkenin çalıştırmak istediği pilotları, teknisyenleri yetiştireceklerini söyledi. 

20 Ekim 2023
ANTALYA BİLİMFEST’TE GENÇLERE ‘YENİ SİVİL HAVACILIK MODELİ’ ANLATILDI

 Kepez Belediyesi’nin bu yıl 2’ncisini düzenlediği Antalya Bilim Festivali’nin konferans platformuna Yüksek Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof.Dr. Kemal Yüksek, konuşmacı olarak katıldı. Yüksek, eğitim hayatını, iş tecrübesini, sivil havacılık konusundaki son gelişmeleri, matematik, fizik, kimya ve biyolojinin hayatımızdaki yerini kendisini büyük bir heyecanla dinlemeye gelen gençlere anlattı.  Dünyada son günlerde çok acı görüntülerin sergilendiğini vurgulayan Yüksek, “Bu bizim ecdadımızın dünya hakimiyetinden çekilmesiyle dünyada zulmün arttığı bir dönem. Bizler, siz gençlerimizle çalışarak tekrar dünyada mazlumların koruyucusu olacak bir milleti tekrar canlandıracağız. Bu festivallerde bunun önü ayağı olacak. Bunları yapabilmek için neye hakim olmak gerekir? Bu sorun cevabı temel bilimlerdir. Matematik, fizik, kimya ve biyolojidir.  Bu alanlarda yetkinliğimizi artırmamız gerekiyor.  İyi bir makine mühendisi olmak istiyorsanız, iyi bir bilgisayar mühendisi olmak istiyorsanız, bir bilim adamı olmak istiyorsanız, matematiği ve ardından fiziği çok iyi öğrenmeniz gerekiyor. Bunlar zor dersler değil. Bunlar çok net ve çok kolay öğrenilebilen, çok kolay hakim olunabilecek alanlar. Bunlar hayatın gerçeği aslında… Bunları zaten hayıtımızda kullanıyoruz. O zevki alarak, onları size sevdirerek öğretmenlerimize burada çok görev düşüyor. Sizleri her şeyden önce temel bilimlere hakim birer birey yapmaları gerekiyor. Bilim matematikle ifade edilen bir unsurdur.” diye konuştu.

SİVİL HAVACILIK MODELİ

Yüksek Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof.Dr. Kemal Yüksek, öğrencileri sivil havacılık konusunda da bilgilendirdi. Yeni geliştirilen ‘Sivil Havacılık Modeli’ ile her ülkenin çalıştırmak istediği pilotları, teknisyenleri yetiştireceklerini söyledi. Sivil havacılıkta bir dönüşüm yaptıklarını belirten Yüksek, “Burada da matematik alt yapısını kullanmak gerekti. Matematik alt yapısını kullanarak bir model geliştirdik ve buna da sivil havacılık modeli dedik. Yeni sivil havacılık modeli tamamen teknolojiye dayalı, merkezileştirilmiş veriye dayalı, veriyi merkeze çeken, her bireyin rahatlıkla pilot, teknisyen aynı zamanda hem pilot hem teknisyen, hem hava kontrolörü olabileceği bir yapıyı modernize ederek hayata geçiriyor. Bugün duyduğunuz 100 bin dolar, 100 bin euro gibi rakamlarla pilot olunma süreçlerine kimsenin ulaşamadığı bir yapıyı tamamen kökten değiştiriyoruz. Liselerimiz, üniversitelerimiz, özel okullarımız bu pilotluğu teşkil eden modülleri bağımsız olarak verebilecek ve bunları uygun şekilde uygun fiyatlarla veya devlet üniversitelerinde ücretsiz olarak siz gençlere ulaştıracağız. İster pilot olabileceksiniz, ister hem bilgisayar mühendisi hem pilot olabileceksiniz. Bunun için çok büyük harcamalar yapmayacaksınız. Önümüzdeki günlerde  bunun lansmanını yapacağız.  Bu dünyada bir ilk olacak. Dünyada kabul gören her ülkenin çalıştırmak istediği pilotları, teknisyenleri yetiştirmiş olacağız. “dedi.

600 BİN PİLOT İHTİYACI OLACAK

2025 yılı tahmininde 600 bin pilot ihtiyacı olacağını da bildiren Yüksek, “Bu daha da arttı. Biz gençlerimize bir yan iş olarak, bir ehliyet gibi ama gerçekten kalite ve güvenirliliğiyle bütün dünyada tanınan bu lisansı sağlayacak platformu bir matematiksel modelle üretiyoruz. Bunu sivil havacılık genel müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirdiğimiz bir yazılım marifetiyle yapıyoruz. “ diye konuştu.

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.