BİLİMFEST’TE HAVACILIK TARİHİ ANLATILDI

Dünyanın çeşitli yerlerine giderek uçakları ve olayları inceleyen Youtuber ve yazar Kerem Gök, Antalya Bilim Festivali’nde ziyaretçilere havacılık tarihinin dönüm noktalarını anlattı. 

21 Ekim 2023
BİLİMFEST’TE HAVACILIK TARİHİ ANLATILDI

 Kepez Belediyesi’nin bu yıl 2’ncisini düzenlediği Antalya Bilim Festivali’nin konferans platformuna Youtuber ve yazar Kerem Gök, konuşmacı olarak katıldı. Tarihte ilk uçuşu gerçekleştirenlerin Wright kardeşlerle başlayan insanlığın uçma hayalinin günümüze kadar uzanan yolculuğunu anlattı. Paneli Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve çok sayıda vatandaş büyük bir heyecanla dinledi. İnsanlığın var olduğu günden bu yana kuşlara bakarak her zaman uçmayı hayal ettiğini belirten Gök, bu hayali kuranlardan birinin de  Leonardo Da Vinci olduğunu söyledi.  Leonardo Da Vinci’nin hayallerini süsleyen uçuş çizimlerini ziyaretçilerle paylaşan Gök, “Da Vinci bu hayalini hayata geçiremiyor. Bildiğimiz kadarıyla uçmayı başaramıyor. Bu çizimlerde Da Vinci’nin çok ciddi uçma planları olduğunu görebiliriz.”dedi.

HEZARFEN AHMED ÇELEBİ

 Hezarfen Ahmed Çelebi’nin Galata Kulesi’nden Üsküdar’da Doğancılar Meydanı’na kadar kendi tasarladığı kanatlarla uçtuğunun da iddia edildiğini söyledi. Gök,” İddia ediliyor diyorum çünkü Hezarfen Ahmed Çelebi ile ilgili tek kaynak Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnamesi’ dir. Teknik olarak baktığınız zaman o günün şartlarında Galata Kulesi’nden Doğancılar Meydanı’na kadar uçabilmesi orantı olarak pek mümkün görünmüyor. “ diye konuştu.

WRİGHT KARDEŞLERLE BAŞLAYAN İLK UÇUŞ

Sanayi devriminden sonraki uçma girişimlerine ait çizimleri de panelin konuklarıyla  paylaşan Gök, sanayi devrimi ile birlikte insanlığın uçma eylemini ete kemiğe büründürmeye çalıştığını ve ürettikleri makinelerle uçmaya çalıştıklarını söyledi. İlk üretilen buharlı makinelerinin çok ağır oldukları için mümkün olmadığını da sözlerine ekledi. Tarihte ilk uçuşu gerçekleştirenlerin Wright kardeşler olduğunu bildiren Gök, “İnsan kontrollü uçan ilk uçaktı. Uçağın askeri anlamda büyük kıymet taşıyacağı düşünülüyor. Çünkü savaşların yüzyılı… Wright kardeşler bunu askeriyeye pazarlamayı düşünüyorlar. Ve Amerikan hava kuvvetlerinin uçuşuna vesile oluyorlar.” diye konuştu.  

OSMANLI HAVA KUVVETLERİNİN DOĞUŞU

1911 yılının da Osmanlıda Hava Kuvvetlerinin doğuşu olduğunu bildiren Gök, “1912’de ilk uçak alınıyor ve ilk siyahi pilotta bir Osmanlı pilotudur. Birinci Dünya Savaşı havacılığın ilk kırılma noktasıdır.” Dedi.  Dünyanın çeşitli yerlerine giderek uçakları ve olayları inceleyen Youtuber ve yazar Kerem Gök, festivalin konuklarına inanılmaz bir havacılık tarihi ile aydınlattı. Panelin sonunda Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, tarihe ışık tutan bilgileri festival ziyaretçileriyle paylaşan Gök’e teşekkür etti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.