AHISKA TÜRKLERİ’NİN SÜRGÜN EDİLİŞİNİN 79.YIL DÖNÜMÜ

 

24 Kasım 2023
AHISKA TÜRKLERİ’NİN SÜRGÜN EDİLİŞİNİN 79.YIL DÖNÜMÜ

DATÜB Akdeniz Temsilciliği 21 Kasımda Ahıska Türklerinin ata yurtlarından sürgün edilişinin 79. yıl dönümünü anma münasebetiyle bir anma programı düzenledi. Program birçok özel davetli, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarından katılan temsilcilerle birlikte gerçekleştirildi.

 Kırım ve Kazan Tatarları ortak açıklamayla; “ Ahıska Türklerinin tarihi acılarına ortak olmak önemli bir adımdır. Tüm yaşananları hatırlatmak, birlik ve dayanışma ruhunu canlı tutmak amacıyla bir araya gelmek, geçmişi anmak ve geleceği inşa etmek adına hazırladıkları bu önemli güne katıldık” dediler.

14 Kasım 1944 yılında, Sovyetler Birliğinde bulunan Ahıska bölgesindeki Türk nüfusu toplu sürgüne maruz kaldı. Bu, Türkiye'ye duyulan muhtemel sempatiler nedeniyle Sovyet politikasının bir parçasıydı. Ahıska Türklerinin kitlesel sürgün süreci zalimlikleri ve acıları içeriyordu.

 Kırım Tatarları’ nın sürgünü ise 18 Mayıs 1944 tarihinde gerçekleşti ve İkinci Dünya Savaşı döneminde Sovyetler Birliği'nin sürgün politikasının bir parçasıydı. Kırım Tatarları, Nazi işbirliği ve ihanetiyle suçlanıldı ve bu bir bahane olarak kullanıldı.

 Her iki sürgün de kitlesel ölümlere ve acılara neden olan olaylardı. Bu dönemlere ait olaylar, zorla yerinden edilen halkların tarihinde derin izler bıraktı.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.