Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
GÜNDEM, 21 Ocak 2021 19:12Merkez Bankası politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 17 seviyesinde sabit tuttu. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, "Sıkı para politikası duruşu kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülecek." ifadelerine yer verildi. Naci Ağbal başkanlığında gerçekleştirilen ilk iki toplantıda toplam 675 baz puan faiz artışı gerçekleştirilmişti.

Piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıklandı. Merkez Bankası, politika faizini değiştirmeyerek yüzde 17 seviyesinde sabit tuttu.
Merkez Bankası, Naci Ağbal’ın başkanlığa getirilmesinden sonra gerçekleştirilen ilk toplantıda 475, ikinci toplantıda ise 200 baz puan olmak üzere toplamda 675 baz puan faiz artışına giderek politika faizini yüzde 10.25’ten, yüzde 17 seviyesine çekmişti.
Toplantı sonrası Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
-İktisadi faaliyet güçlü bir seyir izlemektedir. Salgına bağlı kısıtlamaların ekonomi üzerindeki aşağı yönlü etkileri, geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğine kıyasla daha sınırlı seyretmekle birlikte, hizmetler ve bağlantılı sektörlerdeki yavaşlama ve bu sektörlerin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikler devam etmektedir.
-Salgın döneminde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileriyle güç kazanan iç talebin cari işlemler dengesi üzerindeki olumsuz etkisi devam etmektedir. Diğer taraftan, finansal koşullardaki sıkılaşmayla birlikte son dönemde kredi büyümesi yavaşlamaya başlamıştır.
EMTİA FİYATLARINA DİKKAT ÇEKTİ
-İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Kasım ve Aralık PPK toplantılarında gerçekleştirilen güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin daha belirgin hale gelmesi beklenmekte, böylelikle enflasyon üzerinde etkili olan talep ve maliyet unsurlarının kademeli olarak zayıflayacağı öngörülmektedir.
SIKI DURUŞ UZUN MÜDDET SÜRECEK
-Öte yandan, uluslararası emtia fiyatlarındaki gelişmeler, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki önemini korumaktadır. Bu doğrultuda Kurul, 2021 yılsonu tahmin hedefini dikkate alarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar sıkı para politikası duruşunun kararlılıkla uzun bir müddet sürdürülmesine karar vermiştir.
GEREKİRSE İLAVE SIKILAŞTIRMA YAPILACAK
-Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin ufku içerisinde hedeflerle uyumu yakından izlenecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacaktır.
-Sıkı para politikası duruşunun, fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.
-TCMB karar alma süreçlerinde orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsemektedir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
GÜNDEM, 21 Ocak 2021 19:12
Yorumlar (0)

Bakan Işıkhan’dan Asgari Ücret ve Ev Kadınlarına Emeklilik Açıklaması: İlk Kez Tarih Verdi

“Umut Hakkı” Tartışması Siyasetin Gündeminde: Tepkiler Peş Peşe Geldi

Erdoğan’dan Zirai Don Uyarısı: "Bazı Ürün Gruplarında Ciddi Hasar Var"

Trump’tan Putin’e Ateşkes Tepkisi: “Ben Olmazsam Gelmeyebilir”

Adalya Vakfı’nın yeni yönetim kurulu belirlendi

Narenciye balı koruma altında

“Sizi Bu Çözüme Kim Mahkûm Etti? Milletimize Açıklayın

Denizli Pamukkale Üniversitesi Öğrencisi Ramazan Çakı’dan Gururlandıran Başarı!

Onur Akın'ın adını kullanan dolandırıcılar bağışla para topladılar

Antalya’da lezzetin yeni standardı

Hakkari'de Feci Olay: 6 Yaşındaki Abdulkerim Su Kuyusuna Düşerek Hayatını Kaybetti

Özgür Özel’den Bahçeli’ye Sert Sözler: “Düğmeye Basınca 180 Derece Dönen Siyasetçilerden Değiliz”

Mansur Yavaş: “Lozan Bu Vatanın Tapusudur, Tartışılamaz – Gerekirse Referanduma Gidilsin”

İÇAN, TABBİR, DJB KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI NUR DELİCE, "YILIN ANNESİ" SEÇİLDİ

Gazeteci Mehmet Çiçek’ten Taziye Mesajı

Balkan Ticaret Odası ve BDU’dan Anlamlı İş Birliği Protokolü

KORE SAVAŞI’NIN SEMBOL İSMİ “AYLA”DAN ACI HABER

Kocagöz, Şehit Annelerini unutmadı

PKK'nın Skandal Bildirisi: Lozan ve Sevr Vurgusu Tepki Çekti

Dervişoğlu'ndan Terör Örgütü PKK'nın Fesih Açıklamasına Sert Tepki: "Bunun Adı Açıkça İhanettir"

Anadolu Birliği'nden Anlamlı Buluşma: Prof. Dr. Orhan Aslan ile "Kur’an-ı Kerim’i Anlamak" Konulu Söyleşi

Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu’dan 50. Yıl Onur Ödülü: Cahit Kaynar’a Anlamlı Takdim

Dr. Köksal Selçuk’tan Anneler Günü Mesajı

Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu ve Yapımcı Saliha Gündoğdu’dan Anlamlı Anneler Günü Mesajı

Terme’de Yağmura Rağmen Kudüs İçin Binlerce Kişi Meydana Akın Etti

Diyarbakır’da Görkemli Aşiret Düğünü: Kikan ve Kalkan Aileleri Birlikte

Gazeteci Mehmet Çiçek’ten Duygu Dolu Anneler Günü Mesajı

Yeni Süreç: Türkiyelilik mi Hesaplaşma mı -1-

DİKO'DAN BASIN AÇIKLAMASI "Kamuoyunun Dikkatine"

Egemenliğin Sesi: Bedri Yalçın İznik’te Ekümenik Oyuna Karşı Sahadaydı

PKK’nın Silah Bırakma Sürecine Dair Kamuoyuna Duyurumuzdur

Dünya Gençlik Konseyi’nden Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul’a Ziyaret

CHP, doğru yolda mı?

TÜRKİYE AFET ACİL DURUM ÖNLEMLERİ

Özlem Bozkuş: Mücadeleyle Yoğrulan Bir Başarı Hikâyesi

ANTALYA TEMPO DERGİSİ MAYIS 2025 ÖZEL SAYISI

"Evlatlarımızın Kanı Üzerinden Açılım Yapamazsınız!" Anahtar Parti Antalya İl Başkanı Mehmet Çalışkan’dan Sert Açıklama: “Referandum İstiyoruz”

Özgür Özel’den Özgür Çelik’e Destek: “Bu Saldırılar Onur Belgesidir”

Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Başkan Muhittin Böcek’i ziyaret etti
